W dniach 18.03- 07. 04. 2015r. w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia w szkole odbyło się szereg akcji:

  • w klasach I-III odbyły się pogadanki na temat „ Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”
  • w klasach IV-VI na lekcjach wychowawczych omawiano zagadnienia związane
    z bezpieczeństwem żywności

Uczniowie zapoznali się z pięcioma krokami do bezpiecznej żywności:

  • utrzymywanie czystości
  • oddzielanie żywności surowej od ugotowanej
  • dokładne gotowanie
  • utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze
  • używanie bezpiecznej wody i żywności.

Uczniowie nauczyli się również jak zapobiegać chorobom odżywieniowym i jakie są ich główne przyczyny. Ponadto przeprowadzono konkurs plastyczny „Bezpieczna żywność” zakończony wystawą najlepszych prac. Uczniowie spotkali się z lekarzem dietetykiem,
a także mogli w gazetce szkolnej przeczytać artykuł poświęcony zagadnieniom związanym ze zdrowiem. Szkoła zorganizowała międzyszkolny konkurs wiedzowy „Zdrowe Życie= Dobre Życie”. Przeprowadzono również ankiety w wybranych klasach na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na funkcjonowanie ucznia w szkole.

owoce warzywa

W pierwszym tygodniu ferii grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w zimowisku, w Białym Dunajcu.

To już trzeci wyjazd tego typu zorganizowany przez nauczycieli wychowania fizycznego. Co roku impreza ta cieszy się coraz większym zainteresowaniem o czym może świadczyć 50 osobowy skład uczestników tegorocznego zimowiska.

Uczniowie codziennie uczestniczyli w zajęciach nauki jazdy na nartach pod okiem wykwalifikowanych instruktorów. Nie zabrakło wycieczki do Zakopanego podczas, której zobaczyliśmy najsłynniejszą ulicę miasta - Krupówki oraz kompleks skoczni narciarskich, gdzie największe zainteresowanie przyciągnęła  zjeżdżalnia na pontonach.

W kolejnych dniach odwiedziliśmy Aquapark w Zakopanem oraz stację narciarską "Małe Ciche" gdzie wytrawni narciarze mogli sprawdzić swoje umiejętności na trochę bardziej wymagającym stoku. Oczywiście uwieńczeniem wyjazdu była obozowa dyskoteka gdzie uczestniczy zaprezentowali swoje zdolności taneczne. W drodze powrotnej także nie mogło zabraknąć atrakcji jaką była wizyta w McDonald's.

Wyjazd odbył się w miłej i przyjaznej atmosferze i co jest warte podkreślenia, żaden z uczestników nie odniósł najmniejszej kontuzji.

Zapraszamy na kolejne wyjazdy

 

ferie zimowe 2015 1 ferie zimowe 2015 2
ferie zimowe 2015 3 ferie zimowe 2015 4

 

We wrześniu uczniowie klas szóstych naszej szkoły na zajęciach z techniki przygotowali drugie śniadanie ucznia pod hasłem WESOŁE KANAPKI.

kanapki 2014 1
kanapki 2014 2
kanapki 2014 3

 Dnia 20 listopada 2014r.  odbyła się organizowana każdego roku ogólnopolska akcja prozdrowotna

„ Rzuć palenie razem z nami”

W ramach akcji zrealizowano:

ñPogadanki antynikotynowe w klasach I – VI

ñWystawę  prac uczniów klas młodszych pt.: „Pan Potworniacki”, na korytarzu szkolnym

ñGazetkę okolicznościową na holu szkoły

ñGazetkę dla rodziców , którą rozpowszechniono w czasie wywiadówki szkolnej 20.11.2014r.

ñUczniowie klas II – III wykonali plakaty w programie Paint  o zagrożeniach związanych z paleniem

ñUczniowie klas IV – VI wykonali hasła antynikotynowe i wyeksponowali je na korytarzach szkolnych

ñUczniowi klas V – VI wykonali prezentacje w programie Power Point  pn. „Nikotyna to Twój wróg – pokonajmy go razem”

 

                                         

W ramach realizowanego w szkole programu ,,Owoce i warzywa w szkole” 25 listopada 2014r  odbyło się spotkanie uczniów klas 1-3 z dietetykiem. Dzieci dowiedziały się, jak prawidłowe nawyki żywieniowe wpływają na ich  samopoczucie i zdrowieJ.

dietetyk

20 listopada 2014

 

Klasa 2a

{gallery}rzuc_palenie_2014/2a{/gallery}

 

Klasa 2b

{gallery}rzuc_palenie_2014/2b{/gallery}

 

Klasa 2c

{gallery}rzuc_palenie_2014/2c{/gallery}

 

Klasa 3a

{gallery}rzuc_palenie_2014/3a{/gallery}

 

Klasa 3b

{gallery}rzuc_palenie_2014/3b{/gallery}

 

Klasa 3c

{gallery}rzuc_palenie_2014/3c{/gallery}